Ekonomi

“Brexit İngiltere ekonomisine kalıcı olarak zarar verdi”

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Para Siyaseti Komitesi eski üyesi Michael Saunders, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasının ülkenin artık bir kemer sıkma periyoduna girmesinin nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

Saunders, Pazartesi günü Bloomberg TV’ye verdiği röportajda, “Britanya ekonomisi bir bütün olarak Brexit’ten kalıcı şekilde zarar gördü. Brexit olmasaydı muhtemelen bu hafta bir kemer sıkma bütçesinden bahsediyor olmazdık. Vergi artışlarına ve harcama kesintilerine de ihtiyaç olmazdı” değerlendirmesinde bulundu.

Tecrübeli ekonomist İngiltere’nin AB’den ve gümrük birliğinden ayrılma kararının ülkenin potansiyel ekonomik çıktısını azalttığını ve iş yatırımlarını yıprattığını kaydetti.

Saunders’ın açıklamaları geçtiğimiz hafta İngiliz firmalarının şimdiye dek Brexit’ten olumlu bir sonuç görmediğini söyleyen İngiliz Ticaret Odaları Lideri Shevaun Haviland’ın açıklamalarını teyit eder nitelikteydi.

Ağustos ayına kadar Para Siyaseti Komitesi’nde görev yapan ve şu anda Oxford Economics’te kıdemli ekonomist olan Saunders, Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın AB ile ticari kontaklarını geliştirmeye odaklanması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, üretkenliği artırmanın bir yolu olarak eğitimi güzelleştirmenin yanı sıra, pandemiden bu yana çok sayıda insanı işgücünün dışına iten uzun vadeli hastalıklardaki artışı düzeltmeye işaret etti.

Saunders ayrıyeten, Maliye Bakanı Hunt’ın Perşembe günkü mali açıklamasının iktisada daha fazla ziyan vermesini önleyen tedbirleri içermesi gerektiğini de söyledi.

Hunt, şimdiye dek genişleyen bütçe açığını kapatmak için harcamaları kısacağını ve vergileri artıracağını münasebetiyle küçülen iktisatta daha fazla sıkılaşma yaratacağının sinyallerini vermişti.

Eski BOE yetkilisi önerilen siyasetler ortasında banka rezervleri için kademeli bir faiz oranları sistemi getirilmesi, emeklilik katkı hisseleri üzerindeki en yüksek oranlı vergi mükellefleri için vergi indiriminin azaltılması, mukim olmayan sakinlere açık olan birtakım vergi boşluklarının kapatılması ve vergiden muaf temettü gelirlerinin azaltılması yer alıyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu