CHP’nin Vizyon Belgesinden Satırları: Beyaz Yakalılara Ulaşma Hakkı, TOKİ Binalarında Anaokulu, Sosyal Yardım Bütçesinin 3 Kat Artırılması
CHP’nin İkinci Yüzyıl Vizyon Çağrısı Belgesinde; Beyaz yakalılara ulaşamama hakkından TOKİ’nin 20 binasından birinin ortak alan binasına dönüştürülmesine, dolaylı vergilerin düşürülmesinden Türkiye’de sosyal yardımlara harcanan bütçenin 3 kat artırılmasına kadar birçok vaat sıralandı. .
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Stand Sarayı’nda düzenlenen İkinci Yüzyıla Çağrı Toplantısı’nda, ekonomi vizyonunu açıkladı. 2. Yüzyıla Çağrı Vizyon Belgesi’ne göre, CHP’nin iktidara gelmesi durumunda Merkez Bankası başkanlığına tüm dünyanın saygı duyduğu bir isim atanacak ve hedef, enflasyonu kalıcı olarak düşük seviyelere indirmek olacak. tek haneli. Türkiye Varlık Fonu tasfiye edilecek ve bütçe birliği sağlanacaktır. Türkiye’ye 100 milyar dolarlık doğrudan yatırım getirmek, 3,5 milyon kişiye istihdam sağlamak, kişi başı milli geliri 20 bin doların üzerine çıkarmak, okullarda çocuklara ücretsiz yemek dağıtmak dışında Vizyon Belgesi’nde öne çıkan vaatlerden bazıları şöyle: :
KÖİ DAHİL TÜM SÖZLEŞMELER TARTIŞILACAK
Durum ve Zarar Tespit Komisyonu kurulacak ve AKP döneminde imzalanan kamu-özel ortaklığı (KÖİ) projeleri başta olmak üzere tüm projelerde devletin tüm yükümlülükleri masaya yatırılacak.
AB ÜYELİK MÜZAKERELERİ REVİZE EDİLECEK
“Güçlü Türkiye Güçlü Avrupa’dır” sloganıyla Türkiye’nin geleceğinin demokratik olarak yönetilen bir dünyada yattığına dikkat çekildi. AB üyelik müzakereleri yeniden canlanacak. Bu bağlamda öncelikle ’23. Yargı ve Temel Haklar faslının gerekleri hızla tamamlanacaktır. Bu fasıldaki siyasi ablukanın kaldırılması da AB’den talep edilecek.
2023 BÜTÇESİ YENİDEN YAPILACAK
Seçimin ardından 2023 bütçesi yeniden yapılacak. Gösteriş ve israfa son vereceğiz. Cumhurbaşkanlığı makamını ilgili olduğu yere, Çankaya Köşkü’ne taşıyacağız. Yapılacak tasarrufla krizin ezdiği kırılgan kesimlere destek olacağız.
VERİ ALTYAPI GÜÇLENDİRİLECEK
Strateji ve Planlama Teşkilatı yeniden kurulacak, üniversite-sanayi-sivil toplum-kamu işbirliği modelleri hayata geçirilecek ve Ar-Ge faaliyetlerini destekleyen kurumsal yapı güçlendirilecektir. İnternete erişim serbestleştirilecek ve şehirlerdeki bilgi iletim altyapısı güçlendirilecektir.
HER AİLE ASGARİ GELİR SAĞLAYACAK
Aile Yardımı Sigortası ile her aileye bir taban gelir sağlanacak. Aile Yardımı Sigortası’ndan yararlanan tüm ailelerden gençlere burs sağlanması öncelikli olacaktır. Bu sigortadan yararlanan ailelerdeki gençlere istihdamda öncelik verilecektir. Aile Sigortası kapsamındaki sosyal yardımlar kadınların hesaplarına yatırılacaktır. Sigorta ile evinde engelli ve yaşlılara bakan tüm kadınların emeklilik hakkı devlet tarafından güvence altına alınacak. 25 bin genç sosyal hizmet uzmanı istihdam ederek bu kurumda devletin temsilcisi olarak ailelerle her zaman temas halinde olacak ve takibini yapacaklar.
VERGİ YÜKÜ DAĞITILACAK
Kayıt dışılık azaltılarak vergi tabanı genişletilecektir. Vergi yükü adil bir şekilde dağıtılacak, dolaysız vergilere dayalı ve dolaylı vergilerin yükünü azaltan bir vergi yapısı oluşturulacaktır. Sendikalaşmanın ve örgütlü toplumun önü açılacaktır. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanacaktır. Toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri aktif olarak ele alınacaktır. Kadınların iş hayatına katılımının önündeki sorunlar ortadan kalkacak. Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans gösterilecek ve İstanbul Sözleşmesi yeniden yürürlüğe girecek. Eşit ve kaliteli eğitime erişim anaokullarından başlayarak her çocuğun hakkı olacaktır.
SOSYAL YARDIM BÜTÇESİ ÜÇ KAT ARTIRILACAK
Tüm çocuklara eşit davranılan bir Türkiye inşa edilecektir. Mevsimlik tarım işçisi çocuklarından yetimlere; Ailesi zengin ya da fakir olsun, iyi bir yaşam ve eğitim hakkı devlet tarafından güvence altına alınacaktır. Türkiye’de sosyal yardımlara harcanan bütçe 3 katına çıkacak.
KAMUDA İNSAN KAYNAĞI OLUŞTURULACAK
Etki Analizi ve Değerlendirme Kurulu oluşturulacaktır. Kamuda bu analizleri yapabilecek insan kaynağı devlet tarafından yetiştirilecektir. Kamuda nitelikli istihdam oluşturulacak. Kamu İhale Kanununun yeşil ekonomi politikalarıyla uyumlu olması, ağır teknoloji üretimini teşvik etmesi ve bölgesel kalkınmayı desteklemesi; Organize hata, yolsuzluk ve kara para aklama hatalarını ele alan bir yapıda hazırlanacak ve kamuda “temiz ihale” dönemi başlayacak.
BEYAZ YAKAYA ULAŞILMAMA HAKKI SAHİP OLACAK
Kaliteli, garantili ve zenginleştirici bir istihdam stratejisi ile konuttan veya hibrit çalışma adı altında çalışma saatleri hiç bitmeyen beyaz yakalı işçilere fazla mesai, ulaşılmaz olma hakkı ve tam sosyal güvence ödenecek, bu iş için gerekli tüm masrafları da üstlenen ve sosyal güvenceleri tam olarak sağlanamayan kişiler. temin edilmiş olacak.
GENÇLER İÇİN DANIŞMANLIK
Yaşatma Fonu kurulacak. Gençlerin iş fikirlerini hayata geçirebilmeleri için gerekli olan birincil finansal kaynak karşılanacak. İŞKUR tarafından Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli olarak yürütülecek olan “Danışmanını Ara” uygulaması geliştirilecektir.
TOKİ’NİN HER 20 BİNASINDAN BİRİ ORTAK ALAN OLACAK
TOKİ tarafından yapılacak toplu konut projelerinde her 20 binadan biri ortak alan binası olarak tahsis edilecek. İçerisinde “kreş”, “gece-gündüz yaşlı bakım merkezi”, dijital kütüphane, “girişimcilik-teknoloji merkezleri” yer alacak.