Teknoloji

İşletmeleri hedef alan en popüler 4 siber saldırı

Günümüzde dijital dönüşüm hızlandıkça işletmelerin maruz kaldığı siber tehditler de artıyor. İşletmeleri hedef alan yazılım istismarları, kurumların veri güvenliğini riske atabilir ve mali kayıplara neden olabilir. Yazılım açıklarının bulunduğu veya bir şekilde yetkisiz kişiler tarafından ele geçirilen sistemler, güvenlik ihlallerine, bilgi kaybına, iş süreçlerinin aksamasına neden olmakta, şirketin imajını ve istikrarlı gelir akışını olumsuz etkilemektedir. Siber  Koruma alanında dünya lideri olan Acronis, işletmeleri hedef alan en yaygın 4 yazılım saldırısını listeliyor.

 

Dijital dönüşümün hızlandığı günümüzde işletmeler, hizmetlerini yürütmek için sürekli genişleyen ağları ve sistemleri kullanıyor. Kullanılan ağlar ve sistemler büyüdükçe, kurumsal ağ ile etkileşime giren cihazların ve kullanıcıların artan hacmini sürdürmek için daha fazla güvenliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Yazılım açıklarına sahip veya bir şekilde yetkisiz kişiler tarafından ele geçirilen sistemler, güvenlik ihlallerine, bilgi kaybına, iş süreçlerinin engellenmesine neden olmakta, şirketin imajını ve istikrarlı gelir akışını olumsuz yönde etkilemektedir. Siber savunmanın küresel lideri Acronis, işletmeleri hedef alan en yaygın 4 yazılım saldırısını listeliyor.

 

1. E-Dolandırıcılık:  En yaygın tür kimlik avı e-postalarıdır. Bilgilerin, özellikle de giriş bilgilerinin ve kredi kartı numaralarının çalınması için kullanılır. Saldırgan e-postalar genellikle saygın bir kuruluştan geliyormuş gibi gizlenerek kullanıcıyı e-postayı açmaya ve kötü niyetli bir ek veya kişiyle etkileşime girmeye ikna eder. Bunu yaparken, kullanıcı farkında olmadan kötü amaçlı yazılım indirip yükleyebilir. Bu, bireysel kullanıcılar için istenmeyen satın alma işlemlerine, kimlik hırsızlığına veya önemli verilerin kaybına neden olabilir. Phishing, saldırının boyutuna bağlı olarak tam bir bilgi ihlaline dönüşebileceği için bu noktada çalışanların eğitimi ve suistimal önleme çözümleri, şirket ağının korunması açısından kritik önem taşıyor.

 

2. Kötü Amaçlı Yazılım : Bilgisayar korsanları, kötü amaçlı yazılımlarla ağın kontrolünü ele geçirmek, cihazlara ve bilgilere zarar vermek veya engellemek için oluşturulan güvenlik sistemlerini atlatmaya çalışıyor. Bu yazılımlar şekil ve amaç bakımından farklılık gösterebilir. Berbat kötü amaçlı yazılımların bazı örnekleri iyi bilinse ve çoğu zaman güvenlik sistemleri için sorun teşkil etmese de, diğer yazılımların ağları ele geçirmek ve ortalığı kasıp kavurmak için tek bir güvenlik açığına ihtiyacı vardır.

 

3.  Fidye yazılımı: Fidye yazılımı, fidye ödenene kadar veri erişimini kısıtlamak için cihazlara ve ağlara bulaşmak üzere tasarlanmış özel bir yazılım türüdür. Fidye yazılımları dünya çapındaki işletmeleri, kamu hizmetlerini ve sağlık kuruluşlarını etkilediği için şirketlere uzun vadeli maliyetler getirebilir. İşletmeler, fidyeyi ödemenin yanı sıra kesinti süreleri, cihazlar ve ağlar, çalışan maaşları, kaybedilen iş fırsatları ve diğer ilgili kayıplarla ilgili ek maliyetlerle de karşılaşabilir. Bu noktada şirketlerin fidye yazılımlarını uzak tutmak, minimum kesinti ve iş sürekliliğini sağlamak için en üst düzeyde siber güvenlik çözümlerine ihtiyaçları var.

 

4. Sıfır Gün Güvenlik Açıkları: Sıfır gün saldırıları en tehlikeli baskın türlerinden biridir. Bu tür saldırılar, sistemi koruma misyonuna sahip yazılım satıcılarının veya antivirüs programlarının şu anda farkında olmadığı yazılım açıklarını hedef alır. Genellikle makul bir uygulamada veya belirli türde belgelerde (PDF, Word, Flash, Excel vb.) yazılım açıklarından yararlanmak için web tarayıcıları ve e-posta eklerini kullanarak, sistem savunmasını aştıktan sonra hızla tüm ağlara yayılabilir. Bu saldırıların birçok biçimde olduğu biliniyor. Bilgisayar korsanları, sahte bir sızma saldırısı gerçekleştirmek için sistemin bozuk algoritmalarından, hatalı web uygulamalarından, güvenlik duvarlarından, zayıf şifre güvenliğinden, korumasız açık kaynak bileşenlerinden, eksik yetkilendirmelerden ve daha fazlasından yararlanabilir. Baskın başarılı olursa amaç, ağda yeni yazılım açıkları oluşturmak, hassas verileri çalmak veya bozmak, bilgileri fidye olarak tutmak, kimlik hırsızlığına teşebbüs etmek ve şirket işletim sistemlerini bozmak olabilir. Çok amaçlı saldırıların ve potansiyel tehditlerin ortasında, sıfır gün saldırılarına karşı koymak, şirketin günlük süreçlerini ve değerli proje belgelerini korumak açısından kritik öneme sahiptir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu