Haber

KESK Samsun Şubeleri Platformu: İnsanca Yaşanacak Bir Ücret Talep Ediyoruz

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

KESK Samsun Şubeleri Platformu Dönem Sözcüsü Tümü Bel-Sen Samsun Şube Lideri Özcan Çelik, “İşçilerin kamuoyuna ‘kaynak yok’ demelerini yalan söyledikleri için kabul etmiyoruz. Siyasi iktidar büyük bir dengeyi sağladı. Yoksulluk içinde olan toplumun bir kesimi “Daha yüksek ücret kazananları veya daha yüksek ücret talep edenleri hedef alıyor. Yüksek ücret talep etmiyoruz. İnsanca yaşanacak bir ücret talep ediyoruz” dedi.

KESK Samsun Şube Platformu üyeleri, İlkadım ilçesi Gazi Caddesi üzerinde bulunan Gazi Müzesi önünde toplu iş sözleşmesi sürecine ilişkin açıklama yaptı. KESK Samsun Şubeler Platformu Sözcüsü Özcan Çelik şunları söyledi:

“İNSANCA CANLI ÜCRET İSTİYORUZ”

“Kamu çalışanları ve emeklilerin 2024-2025 toplu sözleşme talepleri için hükümetin ilk teklifini sunmasına sayılı günler kaldı. Milyonların gözü o masadan çıkacak kararlarda. Daha önceki 6 toplantıda 7. kez yapılacak toplantıdan ne çıkacağını tahmin edebiliyoruz.Yıl boyunca hep kaybeden biz olduk.Her seferinde daha da fakirleştik.Bir kez daha altını çizmek isteriz ki Çabamızın öncelikli hedefi grevler ve toplu sözleşmelerle gerçek bir TİS tablosu kurmaktır.Onların gözünde ekonomik krize sebep olanlar bu krizden çıkar sağladılar, krizde daha yüksek karlar elde ettiler.” diyenleri kabul etmiyoruz. İşçilere ve nüfusun büyük bir kısmına gelince ‘kaynak yok’ diyorlar çünkü saçmalıyorlar.Siyasi iktidar toplumun büyük bir kısmını yoksullukla eş tutmuştur.Nüfusun büyük kesimini hedef almaktadır. Açlığın sınırında bedeller ödeyenler, daha yüksek fiyat alanlar veya talep edenler. Yüksek fiyatlar talep ediyoruz. yapmıyoruz. İnsani bir fiyat talebimiz var.

“YENİ BİR MAAŞ, ÜCRET REJİMİ OLUŞTURDU, MİSYONA BIRAKTI”

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon iddiasının yüzde 22,50’den yüzde 58’e çıkması, halkımız ve tüm emekçiler için artış, bu da vergilendirme ve yoksulluk anlamına geliyor; Önümüzdeki yıl yoksulluğun ne kadar yıkıcı olacağının bir göstergesidir. Emeklilerin durumunu anlatacak kelime bulamıyoruz. Onbinlerce emekli çalışan, emeklilikte alacakları maaşı öğrenince emeklilikten vazgeçiyor ve çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. Siyasi iktidar, milyonlarca kamu çalışanını çalıştıklarında daha fazla yoksulluğa, emekli olduklarında daha fazla sefalete terk eden yeni bir maaş-ücret rejimi oluşturmuştur. Tek derdi bugünü kurtarmak olan iktidar, önümüzdeki yıllarda hepimizi çok daha derin bir açlığın ve sefaletin içine sürüklüyor. Bölgemizin en değerli geçim kaynağı olan fındığa açıklanan 82,50 TL üreticinin alın teri yok sayılmasıdır. Üretim maliyetinin altında açıklanan bu fiyat üreticinin hakkını vermemek içindir. Çalışanlar için mevcut durumdan tek çıkış yolu KESK olarak toplu iş sözleşmesi masasına getirdiğimiz önerilerdir.

“EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI YOKSULLUK SINIRININ ÜZERİNDEN ARTIRILMALIDIR”

Öncelikle tüm kamu çalışanlarına verilen ek mobil ödeneğinin cari taban maaş katsayısına dahil edilmesi gerekiyor. Maaş artışları uydurma olduğunu tüm toplumun yaşayarak öğrendiği TÜİK rakamlarına göre değil, yoksulluk sınırına göre yapılmalı. Bu kapsamda 2024 Ocak ayı itibari ile en düşük memur maaşının 4 kişilik aile bazında yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istiyoruz. Bunun için; Artan hayat pahalılığı karşısında günümüzde eşi benzeri olmayan eş yardımı ile bir bebeğin üç günlük bez ve gıda ihtiyacını karşılamaktan çok uzak olan nafakaların bir şekilde artmasını istiyoruz. bu ihtiyacı karşılayacaktır. Evi olmayan kamu çalışanlarına kira yardımı yapılmasını istiyoruz. Bu noktadan hareketle 2024 yılı Ocak ayından itibaren her üç ayda bir maaşlarımızın yoksulluk sonundaki artış oranına göre güncellenmesini istiyoruz. TÜİK rakamlarına dayalı bir refah hissesi dolandırıcılığı istemiyoruz, gerçek bir refah payı, büyümeden bir pay istiyoruz. Bunun için her üç ayda bir açıklanan üçer aylık büyüme oranlarının maaşlarımıza yansımasını istiyoruz. Kadın kamu çalışanlarına; Çalışma hayatında uygulanan cinsiyetçilik, ayrımcılık ve mobbingin son bulmasını, mevcut emekli maaşlarının yoksulluğun sona ermesine dayalı olarak artırılmasını istiyoruz. Tüm kamu çalışanlarının kadrolu, garantili, işe alım ve görevde yükselme mülakatlarının kaldırılmasını ve liyakat esasına göre istihdam edilmesini istiyoruz.”

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu